Dynamic SoundField De spraakversterker speciaal voor leerkrachten

“Leerkrachten willen nooit meer zonder”

Cok van der Meer, conciërge Basisschool Rehobothschool in Kootwijkerbroek

De Rehobothschool in Kootwijkerbroek heeft 17 klassen voorzien van SoundField systemen, voornamelijk de kleuterklassen. In 2016 betrok de school een modern nieuw gebouw, waarbij al snel duidelijk werd dat de kleuterklassen erg rumoerig waren. Harde vloeren en grote raampartijen waren erg fraai, maar gingen ten koste van de akoestiek. Met als gevolg dat het snel rumoerig is en de leerkrachten al snel merkten dat het klassenmanagement in de kleutergroepen een stuk lastiger is dan voorheen.

Cok vertelt: “Een collega op een school in Geldermalsen gaf een tip over SoundField van Phonak dat daar al langer in gebruik was. Zodoende startte de school een vrijblijvende proef, waarbij de speaker voorin het lokaal staat voor het meest natuurlijke geluidsbeeld.” Deelnemende leerkrachten hadden wel een aantal vooroordelen/zorgen die al snel ontkracht werden. Zo was men bang op de gang hoorbaar te zijn, een onterechte zorg bleek al snel. Integendeel, na één dag waren de leerkrachten al overtuigd van de meerwaarde. Zij konden nu beter doordringen tot de kinderen en dat had een positief effect op de groepen.

Ook enkele leerkrachten van de hogere groepen met een zachte stem waren geïnteresseerd. Zo ook leerkracht Gert. ‘s Avonds had hij vaak last van zijn keel, alsof er iets in zijn keel zat. Dit zgn. globusgevoel kan een voorteken zijn van serieuze stemklachten. De SoundField stemversterker ontlast zijn stem dermate dat hij daar al snel geen last meer van had.

“Elke school zou het op zijn minst moeten aanbieden aan leerkrachten” - Leerkracht Gert
 

Gert is zo positief over het systeem dat hij vindt dat elke school het op zijn minst zou moeten aanbieden aan leerkrachten. Vooral omdat het gebruik van stemversterker zo onbekend is.

Leerkracht Ada heeft van zichzelf een zachte stem en gebruikt het elke dag. Niet de hele dag, met name bij klassikale instructies. Ze geeft aan dat ze veel beter doordringt tot de kinderen, ze worden eerder gevangen door haar stem. “Je hoeft nooit meer je stem te verheffen. Ook als ik achterin het lokaal sta en spreek, dan vult mijn stem het hele lokaal op een prettige manier” stelt Ada. Voor de leerlingen lijkt het zo alsof Ada altijd vlakbij hen staat en blijven daardoor beter bij de les. Zodra ze meer één op één werkt met de kinderen, dan drukt ze de mute-knop in. Om snel weer ieders aandacht te hebben gaat het mute er weer af.

De stemversterker heeft ook een aantal leuke extra’s. Zo gebruiken de leerlingen het bij hun spreekbeurt. Ze vinden het erg interessant en zijn ook meteen beter hoorbaar. Ook de audio van het digibord kan over de speaker lopen. Men neemt het systeem verder nog mee naar de aula als daar iets georganiseerd wordt, dat is vrij eenvoudig. Al met al is de Rehobotschool zeer tevreden over het systeem. Niet elke leerkracht werkt er mee, maar degenen die het gebruiken, willen nooit meer zonder.

Proefmaand aanvragen

Toch liever eerst een informatief gesprek? Klik op “Gratis adviesgesprek” voor een afspraak.

Gratis adviesgesprek